Politika zasebnosti – Uredba GDPR

Katere osebne podatke zbiramo in namen zbiranja?

Kontaktni obrazec

Spletna stran dbk.si uporablja vtičnik Contact Form 7, ki omogoča, da obiskovalci spletne strani stopijo v kontakt s podjetjem dbk d.o.o. Sporočilo se pošlje kot e-poštno sporočilo na elektronski naslov podjetja. Informacije, ki jih obiskovalec spletne strani pošlje, so:

  • Ime
  • Email naslov
  • Telefon
  • Zadeva sporočila ter samo sporočilo

Ti podatki omogočajo morebitno nadaljnjo komunikacijo in jih uporabljamo izključno za čas posredovanja informacij, podatkov pa v nobenem primeru ne tržimo ali posredujemo tretjim osebam.

Podjetje dbk d.o.o. spoštuje vašo zasebnost in je zavezano, da pri zbiranju, hrambi in obdelavi osebnih podatkov ravna skrbno in v skladu z veljavnimi predpisi o varstvu osebnih podatkov.


Osnovne informacije

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES. Odločbe novega zakona se pričnejo uveljavljati z dnem 15.6.2013 in veljajo za vse spletne strani, ki na kakršen koli način za svoje delovanje uporabljajo spletne piškotke in podobne tehnologije.

V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega, pa vendar so uporabniki s takimi tehnologijami na splošno zelo slabo seznanjeni, prav tako tudi z orodji, s katerimi je piškotke mogoče upravljati.


Kaj so spletni piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.


Analitika spletnih strani

V skladu z ZEKom-1, smernicami IP-RS ter dodatnimi mnenji IP-RS so morda nekateri analitični piškotki za uporabo lastne analitike že bili servirani ob obisku te spletne strani. Pri uporabi analitike tretjih oseb spoštujemo zakonodajo in temu primerno vaše podatke anonimiziramo tako, da jih ni mogoče uporabiti v druge namene kot za našo lastno analitiko obiskanosti spletnih strani.


Seznam spletnih piškotkov spletne strani dbk.si

Tudi spletna stran dbk.si, na kateri se nahajate, za svoje delovanje uporablja spletne piškotke. V nadaljevanju sledi seznam vseh spletnih piškotkov, ki jih spletna stran uporablja ter obrazložitev njihovega namena. Navedene so tudi morebitne tretje osebe, ki preko spletne strani dbk.si lahko servirajo piškotke.

PiškotekNamen piškotkaUpravljalec
cc-necessarysluži shranjevanju odločitve uporabnika o sprejemanju spletnih piškotkovdbk.si
cc-analyticssluži shranjevanju odločitve o statistikidbk.si
pll_languagesluži shranjevanju izbire jezikadbk.si
_gauporaba za razlikovanje uporabnikov (2 leti)Google Analytics
_giduporaba za razlikovanje uporabnikov (24 ur)Google Analytics
_gatuporaba za merjenje zahtevkovGoogle Analytics

Dodatni spletni piškotek je “wordpress_test_cookie” (1st party) katerega namen je ali brskalnik, ki ga uporabljate omogoča piškotke.